Friday 28 September 2012

Ikan Kerapu Goreng Kicap...

ikan kerapu goreng kicap
Ikan Kerapu Goreng Kicap


Ikan Kerapu 2 keping lebih kurang dibasuh dan diperap dengan sedikit garam dan cuci bersih-bersih. Perap garam dan kemudian cuci untuk tujuan hilangkan bau hanyir ikan. Ikan tidak perlu diperap dengan apa-apa dan selepas bersihkan dengan garam, terus goreng sahaja!
Bahan-Bahannya :
* Minyak masak untuk mengoreng
* Halia sebesar ½ tapak tangan - potong halia seperti bentuk hirisan
(macam potong timun buat laksa tapi nipis-nipis. Buat banyak2 sikit.
* kicap cair
Cara Memasak :
1. Goreng ikan Kerapu (ikut suka kalau suka garing)
2. Selepas ikan selesai digoreng, angkat dan letak atas piring
3. Ambil lebihan minyak goreng ikan tadi sebanyak 4 - 5 sudu besar dan
gorengkan hirisan halia sehingga keemasan.
4. Apabila halia selesai disediakan tadi (# 3), angkat hali dengan
minyaknya sekali dan curahkan ke dalam ikan. Maka sekarang permukaan ikan atas dipenuhi dengan hirisan halia yang harum.
5. Curahkan satu sudu besar kicap cair ke merata minyak bersama ikan
dan halia tadi.
6. Makan isi ikan dan cicah bersama minyak yang telah dicurahkan kicap
tadi dalam piring.





No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
PAKAIAN WANITA DENGAN HARGA MURAH!!
PRODUK KESIHATAN,KECERDIKAN,KECANTIKAN DAN LAIN-LAIN DENGAN HARGA MURAH
LETAK MAKLUMAT IKLAN
LETAK MAKLUMAT IKLAN
LETAK MAKLUMAT IKLAN
LETAK MAKLUMAT IKLAN
LETAK MAKLUMAT IKLAN
LETAK MAKLUMAT IKLAN