Friday 28 September 2012

Kari Ikan Masin...

kari ikan masin
Kari Ikan Masin



Bahan-bahan :
300 gm ikan asin - dikerat 3 sm tebal.
400 gm terung bulat (warna ungu) / kacang bendi / nenas
¼ sudu teh halba
2 tangkai daun kari
1 bungkus rempah kari ikan
2 sudu teh asam jawa, garam & gula secukup rasa
½ sudu teh jintan putih
sedikit serbuk kunyit
Dikisar hingga halus
30 tangkai lada kering
10 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 sudu besar kelapa parut


Bahan-bahan untuk ditumis :
1 tangkai daun kari
1 biji bawang besar
¼ sudu teh biji sawi
2 sudu besar minyak


Cara membuatnya :
Campurkan bahan-bahan berikut dalam sebuah periuk: ikan asin, terung, halba, daun kari, jintan putih, serbuk kunyit, rempah kisar, air asam jawa dan garam. Tutup dan biarkan mendidih. Setelah airnya mendidih, dikacau dan kecilkan apinya. Direnih sehingga terungnya empuk, masukkan bahan tumis, ditutup anggaran 1 minit supaya rasa rempahnya menyerap.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
PAKAIAN WANITA DENGAN HARGA MURAH!!
PRODUK KESIHATAN,KECERDIKAN,KECANTIKAN DAN LAIN-LAIN DENGAN HARGA MURAH
LETAK MAKLUMAT IKLAN
LETAK MAKLUMAT IKLAN
LETAK MAKLUMAT IKLAN
LETAK MAKLUMAT IKLAN
LETAK MAKLUMAT IKLAN
LETAK MAKLUMAT IKLAN