Ikan Bakar Sumbat |
Bahan-Bahan :
3 ekor ikan kembung (sederhana besar)
½ biji kelapa parut
daun pisang dan lidi
sedikit minyak
Tumbuk :
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
6 tangkai lada kering (direndam dahulu)
1 inci halia
Perasa :
garam secukup rasa
gula secukup rasa
Cara-cara :
Cara-cara :
Tumbuk lada kering, bawang merah, bawang putih dan halia hingga lumat.
Kemudian masukkan kelapa dan tumbuk semula supaya sebati. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan bahan-bahan tumbuk tadi ke dalam perut ikan yang telah dibersihkan.
Sapukan sedikit minyak pada ikan. Bungkus ikan dengan daun pisang dan kemaskan dengan lidi.
Bakar sehingga ikan masak kira-kira 15 minit. Ikan siap dihidang. Sesuai dimakan dengan nasi.
No comments:
Post a Comment