Friday, 28 September 2012

Ikan Bakar Sumbat...

ikan bakar sumbat
Ikan Bakar Sumbat



Bahan-Bahan :
3 ekor ikan kembung (sederhana besar)
½ biji kelapa parut
daun pisang dan lidi
sedikit minyak

Tumbuk :
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
6 tangkai lada kering (direndam dahulu)
1 inci halia

Perasa :
garam secukup rasa
gula secukup rasa
Cara-cara :
Tumbuk lada kering, bawang merah, bawang putih dan halia hingga lumat.
Kemudian masukkan kelapa dan tumbuk semula supaya sebati. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Masukkan bahan-bahan tumbuk tadi ke dalam perut ikan yang telah dibersihkan.
Sapukan sedikit minyak pada ikan. Bungkus ikan dengan daun pisang dan kemaskan dengan lidi.
Bakar sehingga ikan masak kira-kira 15 minit. Ikan siap dihidang. Sesuai dimakan dengan nasi.




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
PAKAIAN WANITA DENGAN HARGA MURAH!!
PRODUK KESIHATAN,KECERDIKAN,KECANTIKAN DAN LAIN-LAIN DENGAN HARGA MURAH
LETAK MAKLUMAT IKLAN
LETAK MAKLUMAT IKLAN
LETAK MAKLUMAT IKLAN
LETAK MAKLUMAT IKLAN
LETAK MAKLUMAT IKLAN
LETAK MAKLUMAT IKLAN